lördag 13 juni 2009

Löneutveckling

Jag funderade lite på den orättvisa löneutveklingen som finns i Sverige.
I Sverige så får du lägre lön om du är under 20. När du fyller 20 så får du högre lön och när du fyller 25 får du ännu högre lön.
När man är runt 20år så behöver man massa pengar för att köpa nya saker. Fylla upp en hel lägenhet med prylar som en 30 åring redan kan tänkas ha. Då är det nog många som tar upp krediter tex ett IKEA kort ett Ica kort ett Elgiganten kort mm.
Sen då när man får en rättvis lön så har man skulder att betala av och får använda sin löneökning till det.

I Norge har man löneökning efter erfarenhet. Jag har haft 2st pga att jag varit på mitt jobb i 2år detta gör ca 10000 extra om året. En nybörjare som är 20 år eller en nybörjare som är 50 år tjänar lika mycket det är socialistisk anda det.

I Norge får man a-kassa eller "trygd" bara av att man jobbar. Alltså inga avgifter och inga tvång utan allt betalas via skatter.

1-0 Norge

2 kommentarer:

minna sa...

oj vad bra! Så borde det vara i sverige också.

Anonym sa...

Man ska rätta mun efter matsäck! Har man inte råd med de prylar en 30-åring har, får man vara så snäll att spara och vänta. Eller ta kredit då och betala av det med ränta som du säger. Det är ju ett personligt val man gör. Tror ju inte att den där "extra" erfarenheten för lönesättning du pratar om kommer att leda till några förmögenheter i slutändan, d v s du kommer inte att få 10000 kr extra varje gång du bytar jobb.