måndag 11 maj 2009

Mer om krisen

Återigen, fakta stöder inte eufori. Under de senaste månaderna har amerikanska regeringen bokstavligen sprängt ekonomin med biljoner nya dollar trollade från etern. Det faktum att denna "stimulans" har blåst lite luft tillbaka in i vår konsument-baserade bubbla kallad ekonomi, och ges en impuls till en översåld börs, är knappast tecken på att problemen har lösts. Det är bara en illusion, och inte en särskilt bra. Genom att kasta pengar på problemet, är allt regeringen skapar inflation. Även om detta ofta kan se ut som tillväxt.

Vi lider för närvarande av en överdos av tidigare stimulans. En större dos nu kommer bara att förvärra tillståndet. Den Greenspan / Bush stimulans 2001 förhindrade en välbehövlig recession och köpte oss sju år av konstgjord tillväxt. I flera biljoner dollar fliken för att episod av federalt anlagda ekonomiska bullet-dodging kom rakt under 2008. 2001 års stimulans hade startat en skuld bränsle förbrukningen berusningsdrickande som resulterade i ekonomisk svaghet, inte styrka. Så nu, trots den senaste tidens stimulans administreras en större dos, vi kommer sannolikt att uppleva ett mycket mindre avvisningsfrekvens. Man kan bara spekulera om hur mycket tid detta stimulus kommer att köpa och vad det kommer att kosta när räkningen kommer.

Min gissning är att på sin höjd den Bernanke / Obama stimulus kommer att köpa två år innan baksmällen. Men eftersom denna dos är så massivt, kommer "comedown" att vara lika hemska. Min rädsla är att när drogen slits av, kommer vi att få den monetära sprutan en sista gång. Vid den tidpunkten, kan dosen vara dödlig, och ekonomin kommer att dö av hyperinflation.

Som vanligt är det tjurar som inte förstår att investerare kan förlora en förmögenhet även som nominella aktiekurserna stiger. Som en följd av det fall inte misskrediterat av stigande aktiekurser. Även om det inte finns några bär att felaktigt klamrar sig fast i tanken att deflation orsakar dollarn att stiger, vi i inflations lägret förstår att det motsatta inträffar.

Under tiden har lagren inte ökat, eftersom de långsiktiga grunddragen i vår ekonomi förbättras. Om något, de ökade globala aktiekurserna beror på att investerare insåg att pengar är ännu riskablare bestånd. Den massiva inflationen som är källan till stimulans i huvudsak är straffet för dem som innehar kontanter. För att bevara köpkraften, investerare måste söka alternativa marknader för värde, till exempel gemensamma lager.

Det är viktigt att påpeka att trots en imponerande rally har amerikanska lager underperforme utländska aktier. Under de senaste två månaderna, medan Dow Jones har ökat 30%, den Hang Seng och tyska DAX har stigit med över 50% i USD. Råvarupriser också ökat, med olja som är fem månader hög. Och guld skiner också, med HUI index guld lagren upp 30% under de senaste två månaderna, och 2 / 3 av de vinster som inträffar under den senaste månaden. Om detta rally verkligen handlade om att förbättra de ekonomiska fundamenta, skulle guld lager vara bland de ledande. Vidare har under dessa två månader, den amerikanska dollarn index sjönk med 7%, med råvaruoptioner känsliga valutor såsom Australien och Nya Zeeland dollar serg 20%.

För mig är den relativa styrkan av utländska aktier och valutor som tyder på att kanske den globala ekonomin inte är så störd som många har befarat. Det har varit min uppfattning hela tiden att efter den inledande chocken slits av, kommer den världen att få det bättre - när det inte längre subventionerar den amerikanska ekonomin. Den krympande amerikanska bytesbalansunderskottet är tecken på denna tendens i aktion. Förnyad kraft i utländska aktier och svaga dollarn kan indikera att det inte bara är världen frikoppling från USA, men som omfattas som följd.

Kom ihåg, krisen är inte död, bara tillfälligt bedövas av en lavin av falska pengar.

Inga kommentarer: